Профілактика гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції –це захворювання, які можуть бути викликаніяк патогенними та умовно-патогенними бактеріями, так і вірусами.

Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, любий предмет тягнуть до рота.

Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, що здійснюється трьома шляхами:

  • харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
  • водним - якийзустрічається значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;
  • контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
  • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
  • Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
  • Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  • Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
  • Неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності доспоживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
  • Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
  • Непастеризоване молоко перед вживанням обов'язково кип'ятити;
  • Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  • Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.

13.При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

  • Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.

Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я - у Ваших руках.

Як уберегтись від небезпеки мін та боєприпасів

/Files/images/vlada/1719307508983.jpg

Під час війни використовується смертоносна техніка та зброя, навіть уламки якої становлять загрозу життю. Будьте вкрай уважними, коли пересуваєтесь пішки, їдете на велосипеді чи авто, особливо, якщо поруч ве- лися бойові дії або розірвався снаряд. Намагайтесь рухатися маршрутом, яким нещодавно вже хтось пройшов чи проїхав. Якщо ви на авто, уникайте до- ріг, на яких ви не бачите інших автівок. Якщо крокуєте, то тіль- ки дорогою, на якій усе видно. Вибухонебезпечні предмети можуть бути розташовані як близько до вже зруйнованої техніки чи будівель, так і поруч зі снарядами, в кущах чи траві на узбіччі, бути прив’язаними до дерев і навіть навмисно сховані в іграшках, книжках чи за теле- фонами, які лежать на землі. Будьте обачні та уважні, не під- бирайте предмети на вулиці та не наближайтесь до будь-якої військової техніки, амуніції, снарядів, їхніх уламків та осо- бливо мін і за жодних обставин не чіпайте їх. Міни активуються від ваги. Якщо раптом людина наступила на міну, то рухатись вже не можна. Не можна намагатися поклас- ти на неї щось важке (як часто роблять у фільмах)! Потрібно одразу кликати на допомогу та дзвонити 101. Якщо побачили щось підозрі- ле, залишки бойової техніки чи боєприпас, телефонуйте за номером 101 до Служби з надзвичайних ситуацій. Саме вони знешкодять небезпеч- ний предмет та зможуть під- твердити, що тепер ця місце- вість/територія є безпечною для пересування.

Кiлькiсть переглядiв: 128