Профілактика гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції –це захворювання, які можуть бути викликаніяк патогенними та умовно-патогенними бактеріями, так і вірусами.
Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, любий предмет тягнуть до рота.
Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.
Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, що здійснюється трьома шляхами:
- харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
- водним - якийзустрічається значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;
- контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
- Неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності доспоживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
- Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
- Непастеризоване молоко перед вживанням обов'язково кип'ятити;
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
- Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
13.При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
- Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я - у Ваших руках.
Як уберегтись від небезпеки мін та боєприпасів
Під час війни використовується смертоносна техніка та зброя, навіть уламки якої становлять загрозу життю. Будьте вкрай уважними, коли пересуваєтесь пішки, їдете на велосипеді чи авто, особливо, якщо поруч ве- лися бойові дії або розірвався снаряд. Намагайтесь рухатися маршрутом, яким нещодавно вже хтось пройшов чи проїхав. Якщо ви на авто, уникайте до- ріг, на яких ви не бачите інших автівок. Якщо крокуєте, то тіль- ки дорогою, на якій усе видно. Вибухонебезпечні предмети можуть бути розташовані як близько до вже зруйнованої техніки чи будівель, так і поруч зі снарядами, в кущах чи траві на узбіччі, бути прив’язаними до дерев і навіть навмисно сховані в іграшках, книжках чи за теле- фонами, які лежать на землі. Будьте обачні та уважні, не під- бирайте предмети на вулиці та не наближайтесь до будь-якої військової техніки, амуніції, снарядів, їхніх уламків та осо- бливо мін і за жодних обставин не чіпайте їх. Міни активуються від ваги. Якщо раптом людина наступила на міну, то рухатись вже не можна. Не можна намагатися поклас- ти на неї щось важке (як часто роблять у фільмах)! Потрібно одразу кликати на допомогу та дзвонити 101. Якщо побачили щось підозрі- ле, залишки бойової техніки чи боєприпас, телефонуйте за номером 101 до Служби з надзвичайних ситуацій. Саме вони знешкодять небезпеч- ний предмет та зможуть під- твердити, що тепер ця місце- вість/територія є безпечною для пересування.